Pilates-menetelmä

(Soikkeli Saara, 2013: Shimmy 2.9.2013, 2. 22-23)

Pilates on yksi menestyksekkäimpiä ja älykkäimpiä kehon hallinta- ja uudelleenkoulutusmenetelmiä maailmassa. Joseph Pilates alkoi kehittää menetelmäänsä 1900-luvun alkupuolella. Pilates syntyi Saksassa kreikkalais-saksalaiseen perheeseen ja kärsi lapsena monenlaisista sairauksista. Hän kuntoutti itseään sitkeästi liikunnan ja voimistelun avulla niin, että 14-vuotiaaseen mennessä oli toipunut sairauksistaan. Hän toimi muiden muassa itsepuolustuksen opettajana, nyrkkeilijänä ja akrobaattina, kunnes muutti Amerikkaan. Pilateksella oli New Yorkissa oma studio, jossa hän opetti ja kehitti menetelmäänsä yhdessä vaimonsa Claran kanssa kuolemaansa 1967 asti. Hänen oppilaansa ovat jatkaneet työtä ja nykyään Pilates on tunnettua lähes kaikkialla maailmassa.

Tanssijoista taviksiin

New Yorkissa Pilateksen studiolla kävivät muiden muassa suuret nimet George Balanchine ja Martha Graham, jotka havaitsivat menetelmän niin tehokkaaksi harjoitus- kuntoutuslajiksi tanssijoille, että lähettivät oppilaitaan opiskelemaan sitä.

Pilates alkuperäisessä, klassisessa muodossaan on sarja voimisteluliikkeitä, jotka voidaan suorittaa lattiatasossa tai välineiden avustuksella. Vielä merkityksellisempiä kuin itse liikkeet ovat ne periaatteet, joita Pilateksessa noudatetaan.

Nykylääketiede sekä liikuntafysiologian tutkimus ovat osoittaneet Pilateksen olleen aikaansa edellä liikkuvan ihmisen neurofysiologisen kokonaisuuden ymmärtämisessä. Pilateksen avulla kuka tahansa voi opettaa kehoaan uusiin, tehokkaampiin, taloudellisempiin ja kivuttomampiin tapoihin liikkua. Menetelmästä on kehittynyt monia versioita ja siitä on tullut myös aivan tavallisten ihmisten suosima harjoittelumuoto.

Pysyvät periaatteet

Menetelmän perusperiaatteet ovat Pilateksen muotoilemina Keskusta, Keskittyminen, Kontrolli, Hengitys, Tarkkuus ja Virtaava liike. Keskusta viittaa kehon syviin lihaksiin kaiken tehokkaan liikkeen tukena ja keskittyminen painottaa mielen tärkeää merkitystä. Kontrollilla Pilates tarkoitti oman liikkuvan kehon hyvää hallintaa - Pilates itse kutsuikin menetelmäänsä englanniksi nimellä Contrology. Hengitys on mukana jokaisessa liikkeessä tehostamassa keskivartalon käyttöä ja aineenvaihduntaa. Tarkkuus liikkeiden ohjaamisessa ja suorittamisessa on olennaista teholle. Virtaava liike merkitsee liikkeiden suorittamista sulavan jatkumona niin liikkeen sisällä kuin liikkeestä toiseen siirryttäessä.

Tehokkaat tunnit

Vaikka nämä periaatteet kuulostavat yksinkertaisilta, niiden toteuttaminen omassa liikunnassa on yllättävän vaikeaa. Siksi Pilatesta harjoitetaan yleensä aluksi ryhmä- tai yksityistunneilla, joilla osaavan ohjaajan sanallinen ja kosketuksen kautta tapahtuva ohjaus auttaa kehittymään ja oivaltamaan uusia asioita omasta liikkumisesta.

Pilates-ryhmä on parhaimmillaan pienehkö, jotta ohjaaja pystyy huomiomaan kaikki asiakkaat. Ohjaajan ammattitaidolla on myös suuri merkitys, perusteellinen koulutus ja ”käsityöläisammatin” vaatima käytännön harjoittelu ovat avainasemassa.

Kokemus opettaa

Kouluttauduin Pilates-ohjaajaksi 2003-2005 Suomen johtavien Pilates-opettajien ohjauksessa, mutta varsinainen korkeakouluni on ollut ohjaustyö asiakkaiden parissa. Jokainen asiakas on yksilö ja Pilates-periaatteiden soveltaminen juuri kullekin asiakkaalle sopivalla tavalla on jatkuvan oppimisen ilon lähde. Vuosien varrella olen myös uskaltanut hidastaa tekemisen tahtia, sillä uusien liikemallien oppiminen vaatii aikaa ja toistoa. Mutta sitten tulokset ovatkin ilahduttavia.

Itse olen Pilates-tuntien myötä jättänyt taakseni vuosien polvivaivat, jotka pistivät tanssijan ammattini vaakalaudalle. Lisäksi sain uskomattoman antoisan ja mielenkiintoisen ammatin.

Saara Soikkeli

Kirjoittaja on helsinkiläinen itämaisen tanssin ja kehonhallinnan opettaja, joka ohjaa tunteja Tanssikeitaalla