Orienta-messuilla Frankfurtissa

(Soikkeli Saara, 2000: Ishtar 2/2000, s. 14–16)

Saara Soikkeli oli esiintymässä Orienta-messuilla 11 – 14. 11.1999 Saksassa yhdessä Tuija Rinteen kanssa. Matkalla oli myös mukana Henna Malinen tutustumassa Orientan runsaaseen tarjontaan: myyntimessut, tanssikursseja, tanssinäytöksiä ja kilpailu.

Orienta nimenä oli tullut minulle tutuksi jo aikaisemmin, mutta messuihin en ollut koskaan aikaisemmin tutustunut paikan päällä. Marraskuussa 1999 aika oli juuri oikea: esiintymismatkaan yhdistettynä opintomatkaan Yalla!-festivaalien järjestämistä varten ja samalla meidän festareidemme mainosmatka.

Saimme tavattoman lämpimän vastaanoton saavuttuamme perjantaiaamupäivällä Frankfurtiin. Reyhan oli kutsunut meidät studiolleen, joka sattumalta sijaitsi melkein hotelliamme vastapäätä. Näkyvissä ei ollut häivääkään kiireestä, vaan meidät otti vastaan sydämellinen ja ilmeisen rutinoitunut messujen järjestäjä. Reyhanin ja Djamilan yhdessä pitämä herkullisen kaunis studio on omistettu vain itämaiselle tanssille.

Kilpailujännitystä

Orienta-tapahtuman polkaisi käyntiin perjantai-iltana järjestetty uusien kykyjen kilpailu. Kilpailu oli jaettu kahteen sarjaan: fantasia ja egyptiläis-arabialainen tyyli. Itse sarjat sekoittuivat sisällöiltään, välillä fantasiakin oli kovin perinteistä naisten tanssia, mutta väliäkös tuolla kun itse kilpailijat – yhteensä yksitoista – osoittautuivat kiinnostavaksi katsottavaksi. Kaikilla oli selvästi esiintymiskokemusta, vaikka muuten taidot vaihtelivat. Vaihtelu ei ollut niin suurta kuin olin odottanut etukäteen, selityksenä kirjeiden perusteella suoritettu karsinta.

Tuomaristona toimivat alan ammattilaiset Nadia Hamdi (Egypti), Amaya (USA) ja Tuija Rinne (Suomi) sekä yleisö omilla äänestylapuillaan. Erittäin kannustavan yleisön edessä kilpailijat esittivät kukin noin kymmenminuuttisen ohjelman, joita en valitettavasti kaikkia päässyt seuraamaan, sillä olin itse kilpailijoiden jälkeen pian esiintymisvuorossa.

Yleisön täyttäessä äänestylappujaan minun lisäkseni tuomaristo muuttui pikaisesti tanssitähdiksi: loppuosan illasta esiintyivät Nadia Hamdi, Amaya, Tuija Rinne ja Saara Soikkeli. Hyvin lämmitetylle yleisölle oli kiitollista esiintyä. Volkshaus Enkheimin aluksi jääkylmä, täyteen myyty sali muuttui loppua kohti sangen lämpimäksi.

Kilpailijat pääsivät viimein jännityksestään tulosten selvittyä illan lopuksi: fantiasiasarjan voitti Deva Matise Berliinistä, egyptiläis-arabialaisen sarjan tällä hetkellä Pariisissa opiskeleva Amina Romo. Tanssijoiden objektiivinen arvojärjestykseen paneminen on ehkä loppujenlopuksi mahdotonta, mutta tämän hyvätunnelmaisen kilpailun voittajat olivat ainakin tänä iltana onnistuneet loistokkaasti tansseissaan ja ansaitsivat tunnustuksensa.

Deva Matisen loistavan täsmällinen, nopeatempoinen esitys oli todellista fantasiaa lycraista "kissapukua" myöden. Hän käytti hyväkseen perinteisestä itämaisesta tanssista liikekieltä sekä taidokkaasti soitettuja zillejä. Amina Romo antautui herkästi musiikkinsa tunnelmaan ja tanssi todella taitavasti. Hän on sangen taidokas nuori nainen ja odotankin jo innolla tulevien vuosien esityksiä. Kilpailun voittajia on saatu ihailla myös Suomessa Turun Oriental Dance Festival of Finlandissa tämän vuoden tammikuussa.

Messuhuumaa

Tuskin kilpailujännityksestä toivuttuamme meitä suomalaisia osallistujia odotti lauantaiaamuna uusi elämys, itse messut. Ja mitkä messut! 57 näytteilleasettajaa olivat levittäytyneet Stadthalle Bergenin kahteen kerrokseen kaikkine itämaiseen tanssiin liittyvine myyntiartikkeleineen: pukuja, huiveja, koruja, kankaita, musiikkia ja videoita, kirjoja – jopa meikkejä, peruukkeja, vesipiippuja ja soittimia. Messujen näytteilleasettajista suurin osa oli Saksasta, muutama myös USAsta.

Olimme saaneet tilaisuuden näyttää Masrahin näytösvideoita messuilla ja kuinkas ollakaan, kaiken tämän myyntimylläkänkin keskellä kauppa kävi. Videot tuntuivat herättävän huomiota laadukkuudellaan ja folkloristisilla tansseillaan. Suurimmalle osalle ostajia Suomi on vielä itämaisen tanssin maana uusi, kaikki saksankielentaidot tulivat tarpeeseen suomalaisen tanssiryhmän egyptiläistä tanssityyliä esitellessä.

Itse messualueelle ostetaan päivän lippu. Vierailijalta kuluu muutama tunti jo messualuetta kiertäessä ja tarjontaa tarkistaessa. Useimmat kävijät tuntuivat olevan liikkeellä ostotarkoituksessa, suosituimpien pukuputiikkien edessä oli ihmismuuri. Sunnuntaihin, toiseen messupäivään, mennessä kauppiaat olivat kalpeita, mutta arvatenkin tyytyväisiä.

Ahdistunutta shoppaajaa ja uupunutta kauppiasta virkistivät tanssiesitykset messualueen esiintymislavalla, sillä kaupankäynti miltein lakkasi esitysten ajaksi. Mukana oli Suomessakin nykyään tuttuja esiintyjiä, mm. Marral ja Amina Romo, sekä tietenkin suomalaiset esiintyjät Saara ja Tuija. Yleisö oli messuillakin, paitsi runsas, myös innostunut ja innostava.

Erityisen vaikutuksen minuun teki messujen loistava järjestely. Orientan järjestäjät olivat koko ajan paikalla, ystävällisiä ja selvillä tilanteesta. Eri puolilla messualuetta toimivat järjestäjät pitivät yhteyttä radiopuhelimilla. Viime hetken muutokset ohjelmassa selvitettiin rauhallisesti ja loistava kuuluttaja Helena Lehman sai asiat sujumaan sutjakkaasti lavan puolella. Myös tekniikan väki, eli valo- ja ääninainen, oli koko ajan täydellä tarkkaavaisuudella mukana järjestelyissä.

Tanssin juhlaa

Kaksipäiväisen messutapahtuman lisäksi Orientaan kuuluu myös runsas kurssitarjonta, tällä kertaa 40 kurssia. Opettajat olivat suurimmaksi osaksi Saksasta, mutta myös Egyptistä, USAsta, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Belgiasta. Itse en ehtinyt tutustua opetukseen ollenkaan, mutta ohjelma vaikutti mielenkiintoiselta. Kurssit pidetään kätevästi samassa rakennuksessa kuin itse messut.

Lauantai-iltana suurin osa opettajista myös esiintyi Orientan gaalanäytöksessä. Illan anti oli runsas, mutta perinteiseen estradisooloon painottunut. Muutama espanjalais-arabialainen ja Suraya Hilalin tyylistä vaikutteita saanut soolo toi vaihtelua ohjelmaan, samoin kuin illan ainoa ryhmätanssi, kolmen tanssijan tribaltyylinen esitys.

Noin viidettä rumpusooloon päättyvää estradikokonaisuutta katsoessa haukotus kieltämättä rupesi pyrkimään pintaan tanssijoiden taidokkuudesta huolimatta. Vääntelehdin tuolillani odotellessani jälleen yhtä rumpusooloesiintyjää. Turhaan vääntelehdin. Sabuha Shahnaz esitti illan yleisösuosikin, hillittömän parodian rumpusoolosta, joka jatkuu ja jatkuu... Parodian onnistumisen tae olivat tanssijatteren tilannetaju sekä virtuoosimaiset taidot, joilla hän kiihdytti liikkeensä duracelpupumaiseen vauhtiin, tyylikkyyden kustannuksella mutta sitäkin humoristisemmin.

Jo etukäteen minua kiinnostivat eniten tunnetut, pitkään vaikuttaneet tanssitähdet Amaya ja Nadia Hamdi, jotka molemmat tanssivat vahvasti ja kovasti itsensä näköisesti. Tämä oli muuten viehättävän Nadia Hamdin toiseksi viimeinen julkinen esiintyminen, kuulin myöhemmin! Muista tanssijoista huomiotani erityisesti kiinnitti Dalal rauhallisentyylikkäällä estradisoolollaan.

Kuinka sinne pääsee?

Orientaan valmistautuminen oli internetin juhlaa: tapahtuman ohjelma on verkossa osoitteessa www. orienta.de ja siellä onnistuu myös ilmoittautuminen, yhteyttä voi toki ottaa kirjeitse myös Orienta-studiolle. Koska Orientan suosittelemat hotellit aivan messutapahtuman lähellä olivat jo täynnä, etsin internetistä hotellin Frankfurtin keskustassa. Hotelli Kaiserhof osoittautui täysosumaksi: siistit huoneet, hyvä aamiainen ja loistokas sijainti aivan rautatieaseman lähellä. Puhumattakaan niistä sifonki- ja paljettikangaskaupoista, jotka kätevästi sijaitsivat hotellirakennuksen alimmassa kerroksessa!

Helsingistä on päivittäin useita suoria lentoja Frankfurtiin, ei edullisia mutta aikaa säästäviä. Lentokentältä on suora junayhteys Frankfurtin päärautatieasemalle. Sieltä pääsee erittäin helposti metrolla (yksi vaihto) vajaassa puolessa tunnissa Frankfurtin itäisimpään kaupunginosaan Bergen-Enkheimiin, jossa messut ja näytökset pidetään.

Bergen-Enkheim on viehättävä, maalaiskylämäinen kaupunginosa, jossa pääsee metroasemalta näytöspaikalle tien yli kävellen. Itse messupaikalle mennään bussilla tai taksilla. Oikean poistumispysäkin löytäminen ei ollut ollenkaan vaikeaa, sillä samalla Stadthalle Bergenin pysäkillä jäivät pois kaikki muutkin bussin naispuoliset matkustajat! Bussikuski osannee neuvoa yksinäistä kulkijaa.

Häkellyttävän helppoa liikkumista avitti osaltaan jo Suomesta ostettu Falk-yhtiön Frankfurtin kartta. Kartassa näkyvät jopa metrolinjat, joten kulkureitin pääsi suunnittelemaan jo Suomessa. Suosittelen.

Seuraavat Orienta-messut kursseineen ja näytöksineen pidetään 10 -12.11.2000.

SaaraSoikkeli

Yhteystietoja

Studio Orienta

Kaiserstrasse 69
60329 Frankfurt
Deutschland

Tel.+49-69-2427 9500
Fax+49-69-2427 9520

http://www.orienta.de
(Aukeaa eriiliseen ikkunaan)