Saara Soikkeli

Saara Soikkeli

Itämainen tanssi on tarjonnut minulle liikkeen iloa, kehollista hyvinvointia ja itseilmaisun kanavan jo kolme vuosikymmentä ja näitä hyviä kokemuksia haluan välittää eteenpäin tunneillani ja esitysten yhteydessä. Itämainen tanssi vei minut mukanaan 1986, jolloin harrastus alkoi Irene Jelinin tunneilla. Harrastuksesta tuli intohimo ja sittemmin ammatti, tanssimisen ohella valmistuin myös valtiotieteen maisteriksi.

Rakkaus itämaiseen tanssiin ja rytmiikkaan ovat johdattaneet minut opiskelemaan Suomen lisäksi mm. Egyptissä, Libanonissa ja Yhdysvalloissa. Jatkuvan omatoimisen opiskelun lisäksi olen kartuttanut osaamistani itämaisen tanssin merkittävien kehittäjien, kuten Mahmoud Redan, Raqia Hassanin ja Yousry Sharifin opissa. Kieli- ja kulttuuriopinnot Egyptissä sekä Teatterikorkeakoulussa suoritetut kehonhuollon, Tanssi-liiketerapian ja teatteri-ilmaisun opinnot ovat syventäneet tanssialan osaamistani. Pilatesohjaajan tutkinto ja sen jälkeen suorittamani lukuisat kehonhallinta-alan koulutukset antavat vankan pohjan tanssijoiden kehonkäytön turvalliselle ja tehokkaalle ohjaamiselle.

Itämainen tanssi tarjoaa liikkeen iloa ja kauneutta sekä kehon hallitun voiman kokemuksia. Näiden välittäminen tanssin opetuksessa on minulle keskeistä. Opettajan ammattitaitoa on tarjota erilaisille tanssijoille sopivia ja innostavia harjoituksia – vasta-alkajista ammattilaisuuteen tähtääville, niin nuorille kuin senioritanssijoillekin. Johdatan oppilaani itämaisen tanssin pariin rennosti innostaen, turvallisesti ja selkeästi, tanssilajin taustoja valottaen. Ja hauskaakin tanssitunneilla saa olla!

Ohjaan itämaisen tanssin tunteja studiollani Tanssikeitaalla sekä tilauksesta muualla Suomessa ja ulkomailla (esim. Yhdysvalloissa, Saksassa, Eestissä ja Australiassa). Useat suomalaiset itämaisen tanssin nykyammattilaiset ovat saaneet evästystä ammattilaisuraansa tunneillani. Olen kouluttanut tanssinopettajia 7 Hunnun Tanssi ry:n sekä Masrah ry:n koulutusohjelmissa.

Minulle itämainen tanssi on tarjonnut myös itseilmaisun kielen ja tanssiesiintyminen niin isoilla estradeilla kuin pienemmissä juhlatilaisuuksissa on ollut antoisaa ja merkityksellistä. Itämainen tanssi tarjoaakin tanssiperinteen ja tyylilajien lomassa runsaasti tilaa omalle tulkinnalle ja improvisaatiolle. Minulla on ollut kunnia esiintyä vierailevana solistina ympäri Suomen sekä ulkomailla ja olen tanssinut useiden ryhmien jäsenenä. Koreografioitani ovat esittäneet Keidas Ensemble, Masrahin tanssiryhmä sekä useat muut suomalaiset ryhmät. Olen toiminut lukuisten tanssiesitysten tuottajana ja taiteellisena ohjaajana vuodesta 2000 lähtien sekä Keidas Ensemble -ryhmän yhtenä taiteellisena johtajana 2006–2011. Tältä pohjalta ohjaan myös mielelläni esiintyviä tanssijoita eteenpäin.