Itämaisen tanssin Keidas
(Soikkeli Saara, 2013: Shimmy 2.9.2013 s. 10-11)
Tanssikeidas on vanhin yhtäjaksoisesti toiminut itämaisen tanssin studio Helsingissä. Itämainen tanssi oli 1990 luvulla vahvassa nousussa ja 1995 Saara Soikkeli ja Sirke Seppänen vuokrasivat yhdessä salitilan Kampista. Tanssikoulun markkinointinimeksi tuli Tanssikeidas, joka on samalla Saaran toiminimi.
Itse asiassa ihan ensimmäisessä lukukausiohjelmassa nimenä oli Tanssibasaari, mutta koska samankaltainen nimi oli jo rekisteröity, Sirken puoliso Seppo Kalliomäki loihti nimen Tanssikeidas. Pian uusi studio tunnettiin jo tuttavallisesti nimellä Keidas. Tanssikeidas muodostui opinjanoisten ja tanssi-intoisten keitaaksi, joka on kerännyt harrastajia ja ammatillisesti suuntautuneita tanssijoita pian kahden vuosikymmenen ajan.
Vilinää Keitaalla
Keitaan alkuvuodet olivat tuottoisia, paitsi tanssillisessa mielessä, myös lapsiluvun suhteen, Saaran ja Sirken perheisiin ilmaantui yhteenlaskettuna neljä lasta vuosina 1996-2005. Niinpä Sirken ja Saaran lisäksi Keitaalla ovat opettaneet muiden muassa sijaiset Päivi Olkinuora, Peppina Lindfors, Jaana Lindroos ja Taikku Hyvönen. Moni heistä on siirtynyt Keitaalta luomaan omaa opettajauraa. Myöhempinä vuosina tunteja ovat pitäneet Tuuli Järvi, Anne Dubbelmann, Katja Haanperä ja Suvi Tuominen. Innostavana ja taitavana opettajana tunnettu Peppina on tehnyt pisimmän yhtenäisen itämaisen tanssin opettajan uran Keitaalla vuodesta 1998.
Itämainen tanssi oli suurin kiinnostuksen kohde, muttei ainoa. Lisäksi ohjelmassa on ollut alusta asti tiiviskursseja, mm. vierailevien itämaisen tanssin opettajien kursseja, rummunsoittoa, Feldenkreisia ja tanssijan ilmaisutaitoa. Tiiviskurssit täydentävät yhä Tanssikeitaan ohjelmaa ja niiden kautta moni kiinnostava tanssia sivuava aihe on tullut osaksi opetusta.
Leirielämää on myös vietetty. Kesällä 2005 järjestettiin tanssileiri Kiljavalla ja 2009 Sirke tanssitti Pille Roosin kanssa Keitaan väkeä niin Viron tiluksillaan kuin Tallinnassa ja Haapsalussakin.
Vierailijat ja vierailut
Useat suomalaiset itämaisen tanssin vaikuttajat ovat vierailleet opettamassa Tanssikeitaalla ja vastavuoroisesti Tanssikeitaan kantavat voimat ovat luotettuja opettajia suomenlaajuisesti. Tanssikeitaalla ovat vierailleet opettamassa Cassandra Shore USA:sta, Reyhan Saksasta, Leila Haddad Ranskasta (alunperin Tunisiasta), Pille Roosi Virosta ja Mido Fahmy Egyptistä. Sittemmin Saara, Sirke ja Peppina Tanssikeitaalta ovat vierailleet useasti ulkomailla opettamassa. Sirke on myös tuomaroinut kansainvälisiä tanssikilpailuja Virossa ja Tanskassa ja istuu jälleen juryn penkillä tämän vuoden Danish Open Bellydance -kilpailussa.
Tanssikeitaan puitteissa järjestettiin myös kaksi opintomatkaa Egyptiin vuosina 1996 ja 1997. Matkojen keskiössä oli egyptiläinen kulttuuri ja itämainen tanssi huippuopettajien Mahmoud Reda ja Faruk Mustafa johdolla. Nykyään uudet tuulet tulevat suoraan Tanssikeitaalle opettajien kurssi- ja opintomatkojen sekä taiteellisen työn tuloksena.
Esiintymisen iloa ja intohimoa
Tanssikeitaan esiintyjiä: Zaina Brown, Tarja Pohjonen, Ninna Korhonen, Outi of Cairo, Tuuli Järvi ja Paula Tiitto (Itämaisen tanssin juhlaa -näytös 2001)
Alusta asti Tanssikeitaalla pidettiin saliesityksiä lukukauden loppunäytöksinä. Kokemuksen, taidon ja opettajien taiteellisten ideoiden karttuessa esitykset siirtyivät osin teatterilavoille. Ensimmäinen tähän mennessä 16 teatteriesityksestä oli Café Oriental Valkoisessa salissa vuonna 2000. Näissä Tanssikeitaan opettajien ja edistyneimpien oppilaiden näytöksissä ovat esiintyneet muiden muassa kansainväliset tanssijatähtemme Outi of Cairo (Outi Boman) ja Zaina Brown (Tuuli Korhonen). Vuodet 2006-2011 olivat erityisen aktiivisen ja uutta luovan esiintymisen aikaa Keidas Ensemblen kautta. Esiintyjäryhmä teki useita esityksiä tiiviissä yhteistyössä At-Teslim yhtyeen muusikkojen kanssa ja suuntautui sittemmin uraauurtavaan tanssiteatteri-ilmaisuun. Ensemblen taidokkailla jäsenillä on ollut yhä enemmän kysyntää myös muissa tanssiprojekteissa ja osa on jatkanut solistiuralle.
Tanssikeitaan 10- ja 15-vuotisjuhlanäytökset 2005 ja 2010 ovat olleet koko opettaja- ja oppilaskunnan yhteisiä taidonnäytteitä ja tanssin ilon ilmaisuja, jotka ovat täyttäneet Stoan suuren teatterisalin. Viime vuosina lukukausien päätösjuhlatkin ovat siirtyneet teatterilavoille oppilaiden taitojen ja tanssien määrän sekä yleisön kiinnostuksen yhä karttuessa.
Esitysten valokuvauksen ja julistemainostuksen sekä muun Tanssikeitaan visuaalisen ilmeen on toteuttanut Saaran puoliso Harri Paavola, yksi Suomen johtavia itämaisen tanssin kuvaajia.
Uudet tuulet ja perinteet
Itämainen tanssi on Tanssikeitaan synnyn syy, mutta tanssi-into on johdattanut myös uusien tanssia sivuavien ja palvelevien aiheiden äärelle. Saara valmistui Pilates-ohjaajaksi 2005, Method Putkisto -ohjaajaksi 2008 ja suoritti Tanssi- ja liiketerapian perusopinnot 2013. Sirke puolestaan pätevöityi draamaopettajaksi suoritettuaan draamakasvatuksen ja opettajan pedagogiset opinnot 2012. Tanssikeitaan oppilaat hyötyvät näissä opinnoissa karttuneesta uudesta ammattiosaamisesta.
Yksi on pysynyt alusta asti: intohimo itämaiseen tanssi. Tanssikeidas tarjoaa edelleen ammattitaitoista, iloista, monipuolista ja innostavaa itämaisen tanssin opetusta. Tänään vielä suuremmalla kokemuksella ja näkemyksellä kuin 18 vuotta sitten.
Saara Soikkeli
Kirjoittaja on toinen Tanssikeidas-studion perustaja ja opettaa itämaista tanssia sekä Pilatesta Tanssikeitaalla ja muualla Suomessa. Saara on myös tanssiesitysten koreografi, ohjaaja ja tuottaja sekä esiintyjä.